За нас
Клиенти
Партньори
Контакти
Paintball в България
Новини
Промоции
Играта
Терени
Цени
Фотогалерия
Мултимедия
Въпроси и отговори
Продуктов каталог
Играта
Правила на играта
Видове paintball игри
“Отбрана на позиции”
Игра на флаг
Превземане на сграда
Откриване на скрит предмет
Техники на безопасност
Paintball в България
Paintball по света

В България  играта /спортът/ се  практикува  от  1994г., като за нейн  основоположник е няколкократният републикански  шампион по алпинизъм  и  скално  катерене  Иван  Мартинов - Салникa. При престоя си в Англия той е поканен на турнир по пейнтбол в околностите на Лондон и там се запалва по играта, като при завръщането си доставя първите 20 коплекта маркери и маски. Основния център е в столицата София , създаден  и организиран от фирма ‘Пейнтбол БГ’ и Асоциацията за Военни Игри.
1994г. - PAINTBALL.BG  изгражда първият терен използван и до днес който се намира на териториата на парк Витоша над кв. “Драгалевци” и представлава гориста пресечена местност осеяна от множества морени и изоставени сгради от бивш пионерски лагер.
1995г. – Със  съдействието на отдел предказармена подготовка (към бившата Организация за Съдействие на Отбраната)  в  Стрелбищния  Комплекс ‘ ЛОЗЕНЕЦ ‘
( Драгалевско  шосе 102) е оборудван открит полигон  - тип  двуфортово  бойно  поле  с  междинни  укрития. Оборудвана е и закрита зала както за тренировки така и за състезания по SPEEDBALL която се намира на територията на спортния комплекс на МВР “Раковски” и използвана предимно при лоши метеорологични условия.
В Борисовата  градина е проведен  първият  междумедиен  турнир  по  Пейнтбол  с  организатори: “ПЕЙНТБОЛ -БГ”, в-к  “Новини + “ и сп. “Оръжеен Магазин”.
1996г. -  На 12 Октомври  96 г. се проведе и  второ  издание  на междумедийният  турнир, под  название  “ МЕДИА ПЕЙНТБОЛ’96” в  което  взеха   участие  отбори  от  всички  значими  медийни  групи  и  групировки  в  България. Шампион  стана отбора  на  Радио и ТВ “7 Дни”  с  капитан  небезизвстния  шоумен, радио и телевизионен  водещ както и един от най-добрите пейнтболисти за това време -  Емо-Кембъла.
1997г. – Пейнтбола придобива доста по широка популярност в България и вече доста хора са опитали и са се запалили по играта. Проведени са първите игри по програми за обучение и сплотяване на служители на различни фирми, организации и колективи.
1998г. - до края на 1999г – Организират се непрофесионални турнири. Първият от тях се провежда на терена в стрелбищен комплекс “Лозенец”. В него участваха 17 отбора от по трима души. Победителите и до днес са горди ще са първите наградени пейнтболисти в България.
Създадени са множество и различни  терени както в София така и в цялата страна.
2000г. - Иван  Мартинов – Салникa завещава цялата техника както и натрупаният през годините опит  свързан с  организиране на игри на сегашните представители на PAINTBALL.BG       
Обновява се изцяло оборудването с маркери - TIPРMANN 98 и маски - INVEIDER  на JT.
Открит е терен представляващ - недостроена сграда - който се използва няколко месеца и е закрит от организаторите поради факта че строежа крие множество опастности за самите играчи. 
Трето  издание  на междумедийният  турнира  бе  проведено  през  Юли 2000 г.  с  участието  на  13 отбора, в  атмосфера  на  експлозивни  емоций, включително и персонални дуели за доизясняване на спорни  моменти, като  шампион  стана  отборът  на  телевизия “Демо”.
2001г. – Клубът разработва програми и организира обучение, посредством пейнтбол на служителите на фирми и оргинизации, както и програми за сплотяване на колективи.
Провежда се първото издание на турнира на ТВ предаването “Мрежата” в комплекс “Владая”. Организатор и спонсор е водещият на предаването Жоро Крумов. 
2002г. – Положено е началото на обучение на професионалисти от охранителни фирми по различни програми за охрана на хора, сгради и превозни средства. 
Открит е полигон в курортен комплекс “Слънчев бряг”, в сградата на бивш ресторант с голям вътрешен двор. Множеството укрития от палета, гуми и мрежи придаваха колоритна обстановака и  допринасяха за повдигне адреналина на участниците. Терена е закрит в краят на летният сезон.
Второто издание на турнира на “Мрежата”.
2003г. – Вече има пейнтболисти със собствено оборудване. Никой вече не пита какво е PAINTBAALL а си спомня че е чувал за играта в която се стреля с боя.
Турнира за купата на “Мрежата” набира скорост и третото издание се проведе успешно. Съдиите имаха доста работа тъй като участниците в желанието си да спечелят турнира опитваха по начин не позволен от правилата да постигнат целта.
2004г. – Сериозно се засилва интереса на ръководителите на много фирми към пейнтбола, като метод за сплотяване на своите колективи, както и да направят своите анализи относно поведението на колегите си в условия на екстремна ситуация.
Трето издание на турнира на "Мрежата
”.


Общи условия за ползване