paintball-logo_orange.png

Съществуват няколко легенди как е възникнал пейнтболът. Според една от тях играта е изобретена в недрата на Централното Разузнавателно Управление на САЩ за подготовката на агентите. Според друга легенда пейнтболът е измислен от трима американци, любители на екстремните спортове. Има версия, че бащата на играта е бригадир на дървосекачи, отбелязващ с боя старите дървета за изсичане. Друга легенда разказва, че пейнтболът е дело на австралийски овчари, които за маркиране и преброяване на добитъка използвали топчета с цветна боя.

Истината е, че и по-рано се е споменавало за сегашното наименование пейнтбол.

В годините на френските колониални експедиции в Алжир, Сенегал и Сиам (Тайван) пред армията на Франция е поставена задача – борба с неголеми партизански групи и прочистване на населените пунктове. Нямайки опит в тази дейност, французите понасяли големи загуби. Тогава било решено да се проведат тренировки чрез макети на села и градове. Френският инженер Густав Реклю изобретява първото оръжие за изстрелване на боя около 1875-1876г. Резултатите от тренировките практически били смайващи, но скоро след това във Франция се сменя правителството и през 1889 година програмата е закрита. Опитът на французите да обучават своята армия чрез тренировки с оръжия, изстрелващи боя, дава своите резултати и във Втората световна война.

На 10 и 11 май 1940 г. между белгийския град Лиеж и холандския Маастрихт възниква епизод, който е записан със златни букви във всички учебници на въздушно-десантните войски: група от 85 стрелци и снайперисти са стоварени от самолет върху крепостта „Ебен-Емаел” и след 30-часов бой принудили да се предаде гарнизон с 1 200 души. Съотношението е 14 към 1, но изходът от боя съвсем не е случаен. През 1937 г. в ежегодника на Министерството на националната отбрана на Франция е публикувано извлечение от архивите на „Наставление за обучение на леката пехота за близък бой в градски условия” , съставено още през 1881 година, в което подробно се описва методиката за използване на оръжия за изстрелване на боя и са въведени някои технически подробности. Защо оказалата се полкова полезна новост по-нататък почти не се използва и е останала неизвестна е въпрос с неясен отговор. Причините най-вероятно са, че с напредване темповете на войната не е имало нито време, нито средства за продължителна подготовка, а след това голяма част от военния архив е бил завзет от Червената армия.

По същото време (1939г.) има данни за имитация на автоматично оръжие. Групата на инженер Цимерман разработила модел SPHW с подаване на топчета от вертикален подпружинен пълнител. За източник на газ е служил сериен еднократен балон, който стигал за 200-250 изстрела. Топчетата отначало са произвеждани по френска „рецепта” в заводите „BAUER” от желатин, пълен с боя. С други думи изделието SPHW по всички основни параметри е било съвременен тип. Единственият недостатък е бил само високата скорост на изстреляното топче – над 100 м/секунда, което довеждало до значителни травми по време на учение. След войната един от инженерите от групата на Цимерман емигрирал в САЩ, където приспособил своята разработка за маркиране на дървета и на животни.

През 1981 г. в Ню Йорк двамата борсови брокери Чарз Генс и Хейс Ноел заедно с Робърт Гарнси (собственик на магазин за ски) си купуват пушки, с които  маркират дърветата и организират за първи път състезание по PAINTBALL – 27 юни, щата Ню-Хемпшир. Освен инициаторите в състезанието взимат участие и още десетина души.

През 1998 г. в САЩ шест милиона души, макар и веднъж, са играли пейнтбол.

По данни на Американската асоциация по пейнтбол между 1984 и 1994 г. в САЩ са продадени над 4 милиона пушки и пистолети за пейнтбол. Пейнтбол манията е новото развлечение на американците и англичаните, които пък държат рекорда за най-масова и най-продължителна игра (два отбора от по 300 души в 48 часова битка).

След 1984 г. спортът се развива лавинообразно в повечето западноевропейски страни. Стига се до там,  че в полеви игри  тип FOREST (гора) в Англия участват отбори от по 180 човека, с радиовръзки помежду им и съответствуващ брой съдии. Във Франция, само в Париж, има повече от 18 закрити зали и полигони. Желаещите да се включат в игра са толкова много, че се налага записаните да чакат от седмица до 2 месеца.

От бившите соц. държави играта се развива най-интензивно в Русия. Само в Москва има повече от 10  професионални спортни отбора. Интересът е голям и в Унгария, Чехия и Полша. Наред е България!

©2022 Paintball.bg