paintball-logo_orange.png

В България играта (спортът) се практикува от 1994г., като неин основоположник е неколкократният републикански шампион по алпинизъм и скално катерене Иван Мартинов – Салникa. При престоя си в Англия той е поканен на турнир по пейнтбол в околностите на Лондон и там се запалва по играта. При завръщането си доставя първите 20 комплекта маркери и маски. Основният център е в София. Той е създаден и организиран от фирма “Пейнтбол БГ” и Асоциацията за Военни Игри.

1994 г. – PAINTBALL.BG изгражда първия терен, използван и до днес, който се намира на територията на парк Витоша над кв. “Драгалевци” и представлява гориста пресечена местност, осеяна от морени и изоставени сгради от бивш пионерски лагер.

1995 г. Със съдействието на отдел “Предказармена подготовка” (към бившата Организация за Съдействие на Отбраната) в стрелбищния комплекс “Лозенец” е оборудван открит полигон. Той е тип “двуфортово бойно поле” с междинни укрития. Оборудвана е и закрита зала – както за тренировки, така и за състезания по SPEEDBALL, която се намира на територията на спортния комплекс на МВР “Раковски” и се използва предимно при лоши метеорологични условия.

В Борисовата градина е проведен първият междумедиен турнир по пейнтбол с организатори “ПЕЙНТБОЛ -БГ”, в-к  “Новини +“ и сп. “Оръжеен Магазин”.

1996 г. – На 12 Октомври 1996 г. се провежда и второто издание на междумедийния турнир под название “МЕДИА ПЕЙНТБОЛ’96”, в което вземат участие отбори от всички значими медийни групи в България. Шампион става отборът на Радио и ТВ “7 Дни” с капитан небезизвестният шоумен, радио- и телевизионен водещ, както и един от най-добрите пейнтболисти по това време – Емо-Кембъла.

1997 г. – Пейнтболът придобива доста по-широка популярност в България. Вече доста хора са опитали и са се запалили по играта. Проведени са първите игри по програми за обучение и сплотяване на служители на различни фирми, организации и колективи (Team building).

1998 г. - до края на 1999г – Организират се непрофесионални турнири. Първият от тях се провежда на терена в стрелбищен комплекс “Лозенец”. В него участват 17 отбора от по трима души. Победителите и до днес са горди, че са първите наградени пейнтболисти в България.

Създадени са множество различни терени – както в София, така и в цялата страна.

2000 г. - Иван Мартинов-Салникa завещава цялата техника, както и натрупания през годините опит, свързан с организиране на игри, на сегашните представители на PAINTBALL.BG.

Изцяло се обновява оборудването с маркери TIPРMANN 98 и маски INVEIDER на JT.

Открит е терен, представляващ недостроена сграда, който се използва няколко месеца и е закрит от организаторите поради факта, че строежът крие много опасности за играчите.

Третото издание на междумедийния турнир е проведено през месец юли 2000 г. Участват 13 отбора в атмосфера на експлозивни емоции, включително и персонални дуели за доизясняване на спорни моменти. Шампион става отборът на телевизия “Демо”.

2001 г. – Клубът организира обучение по пейнтбол на служители на фирми и организации, а така също и създава програми както и програми за сплотяване на колективи.

Провежда се първото издание на турнира на ТВ предаването “Мрежата” в комплекс “Владая”. Организатор и спонсор е водещият на предаването Георги Крумов.

2002 г. – Положено е началото на обучението на професионалисти от охранителни фирми по различни програми за охрана на хора, сгради и превозни средства.

Открит е полигон в курортен комплекс “Слънчев бряг” – в сградата на бивш ресторант с голям вътрешен двор. Множеството укрития от палета, гуми и мрежи придават колоритна обстановка и допринасят за повдигане на адреналина на участниците. Теренът е закрит в края на летния сезон.

Състои се и второто издание на турнира на “Мрежата”.

2003 г. – Вече има пейнтболисти със собствено оборудване. Никой не пита какво е пейнтбол – много хора знаят, че това е играта, в която се стреля с боя.

Турнирът за купата на “Мрежата” набира скорост и третото издание се провежда успешно. Съдиите имат доста работа, тъй като в желанието си да спечелят участниците опитват по непозволен от правилата начин да постигнат целта.

2004 г. – Сериозно се засилва интересът на ръководителите на много фирми към пейнтбола като метод за сплотяване на техните колективи. Чрез играта те могат да направят анализи относно поведението на служителите в екстремни условия.

©2022 Paintball.bg