История на Пейнтбола

Що се отнася до произхода на пейнтбола, могат да се намерят много легенди и теории. Много хора вярват, че играта е възникнала като основно средство за подготовка на служителите на ЦРУ в САЩ, но достоверни източници на информация по тази тема не се откриват.

За самата дума – пейнтбол, се твърди, че възниква по време на френските колониални експедиции, когато френската армия има за цел да се справи с неголеми партизански групи. Поради честите провали на французите, командването решава да си служи с макети и оръжия, изстрелващи боя за подготовката на своите войници. Има твърдения, че пейнтболът е използван и като тренировъчен модел за Втората световна война. Причините за отпадането на пейнтбола като средство за подготовката на военните са изстрелването на топчетата с изключително висока скорост (над 100м/с), което причинявало сериозни рани, а и бързото развитие на военните действия, което пораждало липсата на време и финанси.

Историята на пейнтбола, който познаваме днес, започва през 60-те години на миналия век. NPC изработва първите топчета от боя в желатинови черупки. В последствие през 1972 г. се опитват да продадат техния маркер – Crosman 707, но това се оказва търговски провал. Във втори си опит, Нелсън постигна успех с Дейзи, известни производители на оръжия. Те спомагат за възникването на емблематичния му пистолет Splotch Maker или, както е по-известен – маркер Nel-Spot 007 (фиг. 15). Първоначално топчетата се използват за маркиране на добитък (предимно овце) или дървета от разстояние. Това е и основната причина оръжията за пейнтбол все още се наричат ​​маркери за пейнтбол!

По-късно през 70-те години борсовите играчи и авантюристи Хейс Ноел и Чарлз Гейнс, започнат да обсъждат оцеляването на гражданите в гората. Обсъждането ескалира в дебат за оцеляването на гражданите срещу оцеляването на селяните в гората.

След като чуват за маркерите за пейнтбол Nel-Spot 007, решават да направят игра с него, а техният приятел Боб Гърнзи създава правилата за първата игра на пейнтбол. Въпреки че разговорите за тази нова игра започнат в края на 70-те години, първата игра се провежда на 27-ми юни 1981 г. на игрище в Хеникер, Ню Хемпшир, САЩ. Причината е финансовата бариера по закупуването на маркерите и проведените тестове за безопасност. Групата нарасна от първоначалните три на 12 играча. Деветте нови играчи плащат по 175 долара, за да се присъединят, което покрива разходите за оборудване, храна и напитки. От 12-те играчи шестима са ловци, а останалите шест са от различни други професии, включително лесовъд, хирург, писател, фермер и борсов брокер.

Полето се намира близо до дома на Чарлз Гейнс. На това игрище има знак извън Сътън, в памет на първата игра на пейнтбол, играна някога (фиг. 16). Боб Джоунс помогна да се разчуе за тяхната „Национална игра за оцеляване“, като пише статия в изданието на Sports Illustrated. Оформя се сериозен интерес, на когото Гърнзи, Ноел и Гейнс виждат търговската възможност и започнат да продават стартови комплекти. Комплектите включват Nel-Spot 007, топчета, оборудване за безопасност (очила и компас) и техния правилник.

С нарастването на популярността на Националната игра за оцеляване през 1982 г. Боб Гърнзи открива първото в света търговско игрище за пейнтбол в Ню Хемпшир. Компанията франчайзира бизнеса си и започва да установява полета в САЩ. 

Продължавайки с успеха на своя франчайз, през 1983 г. Гърнси е домакин на първия голям турнир по пейнтбол, Националното първенство по игра на оцеляване. Този шампионат е спечелен от канадския отбор „Неизвестните бунтовници“, който прибра наградата от 3000 долара.

През следващите години пейнтбол се разпространява по целия свят. 1984 г. Националната игра за оцеляване започна се преименува на пейнтбол. Започват да се появяват на пазара и нови продукти за пейнтбол, като например първото масово произвеждано оръжие за пейнтбол на водна основа. През 1985 г. се появява първото открито игрище за пейнтбол в Англия. В края на 80-те години на миналия век е основана Международната асоциация на играчите на пейнтбол като асоциация с нестопанска цел, за да се осигури растеж и безопасност на пейнтбола, в която е установено ограничение на скоростта от 300 фута в секунда (91,44 м/с) за маркери за пейнтбол. До 1989 г. се смята, че в САЩ средно 75 000 души играят пейнтбол през почивните дни.

През 90-те години популярността на спорта процъфтява, тъй като той наистина се утвърждава като любима игра по целия свят. Разработват се висококачествени оръжия Tippmann и Spyder и се създават технологии за биоразградимост, водоразтворимост и нетоксичност на топчетата. Появяват се специализирани магазини, продаващи оборудване за пейнтбол, както и игрища и специализирани производители на пейнтбол. През 1995 г. пейнтболът дебютира по телевизията, когато ESPN прожектира игрите на световното първенство.

Днес пейнтболът е многомилионна индустрия с разнообразие от оборудване и зони за игра. През последните няколко години нарастват тематичните игри и специалните събития, които правят спорта още по-интересен. Пейнтбол събитията са все по-масови, но същевременно това е и един от най-безопасните екстремни спортове, според проучване на Института в Минесота. В изследването са участвали над 100 000 души сред, които едва 20 души с констатирани с леки контузии и то причинени поради външни обстоятелства – неспазване на правилата.

Нямаш търпение да се включиш в битка
Paintball.bg, повече от 20 години опит и огромен терен, перфектно организиран за игрите

Запази час