За Paintball.BG

Повече от 25 години опит в организирането на Пейнтбол игри

Много голям терен, перфектно организиран за играта

В България играта (спортът) се практикува от 1994г., като неин основоположник е неколкократният републикански шампион по алпинизъм и скално катерене Иван Мартинов – Салникa. При престоя си в Англия той е поканен на турнир по пейнтбол в околностите на Лондон и там се запалва по играта. При завръщането си доставя първите 20 комплекта маркери и маски. Основният център е в София. Той е създаден и организиран от фирма “Пейнтбол БГ” и Асоциацията за Военни Игри.

1994 г.

PAINTBALL.BG изгражда първия терен, използван и до днес, който се намира на територията на парк Витоша над кв. “Драгалевци” и представлява гориста пресечена местност, осеяна от морени и изоставени сгради от бивш пионерски лагер.

1995 г.

Със съдействието на отдел “Предказармена подготовка” (към бившата Организация за Съдействие на Отбраната) в стрелбищния комплекс “Лозенец” е оборудван открит полигон. Той е тип “двуфортово бойно поле” с междинни укрития. Оборудвана е и закрита зала – както за тренировки, така и за състезания по SPEEDBALL, която се намира на територията на спортния комплекс на МВР “Раковски” и се използва предимно при лоши метеорологични условия.

В Борисовата градина е проведен първият междумедиен турнир по пейнтбол с организатори “ПЕЙНТБОЛ -БГ”, в-к “Новини +“ и сп. “Оръжеен Магазин”.

1996 г.
На 12 Октомври 1996 г. се провежда и второто издание на междумедийния турнир под название “МЕДИА ПЕЙНТБОЛ’96”, в което вземат участие отбори от всички значими медийни групи в България. Шампион става отборът на Радио и ТВ “7 Дни” с капитан небезизвестният шоумен, радио- и телевизионен водещ, както и един от най-добрите пейнтболисти по това време – Емо-Кембъла.
1997 г.
Пейнтболът придобива доста по-широка популярност в България. Вече доста хора са опитали и са се запалили по играта. Проведени са първите игри по програми за обучение и сплотяване на служители на различни фирми, организации и колективи (Team building).
1998 г.
От 1998 г. до края на 1999г – Организират се непрофесионални турнири. Първият от тях се провежда на терена в стрелбищен комплекс “Лозенец”. В него участват 17 отбора от по трима души. Победителите и до днес са горди, че са първите наградени пейнтболисти в България.

Създадени са множество различни терени – както в София, така и в цялата страна.

2000 г.
Иван Мартинов-Салникa завещава цялата техника, както и натрупания през годините опит, свързан с организиране на игри, на сегашните представители на PAINTBALL.BG.

Изцяло се обновява оборудването с маркери TIPРMANN 98 и маски INVEIDER на JT.

Открит е терен, представляващ недостроена сграда, който се използва няколко месеца и е закрит от организаторите поради факта, че строежът крие много опасности за играчите.

Третото издание на междумедийния турнир е проведено през месец юли 2000 г. Участват 13 отбора в атмосфера на експлозивни емоции, включително и персонални дуели за доизясняване на спорни моменти. Шампион става отборът на телевизия “Демо”.

2001 г.
Клубът организира обучение по пейнтбол на служители на фирми и организации, а така също и създава програми както и програми за сплотяване на колективи.

Провежда се първото издание на турнира на ТВ предаването “Мрежата” в комплекс “Владая”. Организатор и спонсор е водещият на предаването Георги Крумов.

2002 г.
Положено е началото на обучението на професионалисти от охранителни фирми по различни програми за охрана на хора, сгради и превозни средства.

Открит е полигон в курортен комплекс “Слънчев бряг” – в сградата на бивш ресторант с голям вътрешен двор. Множеството укрития от палета, гуми и мрежи придават колоритна обстановка и допринасят за повдигане на адреналина на участниците. Теренът е закрит в края на летния сезон.

Състои се и второто издание на турнира на “Мрежата”.

2003 г.
Вече има пейнтболисти със собствено оборудване. Никой не пита какво е пейнтбол – много хора знаят, че това е играта, в която се стреля с боя.

Турнирът за купата на “Мрежата” набира скорост и третото издание се провежда успешно. Съдиите имат доста работа, тъй като в желанието си да спечелят участниците опитват по непозволен от правилата начин да постигнат целта.

2004 г.
Сериозно се засилва интересът на ръководителите на много фирми към пейнтбола като метод за сплотяване на техните колективи (фиг. 36). Чрез играта те могат да направят анализи относно поведението на служителите в екстремни условия. Тенденцията продължава до кризата 2007 г. Тогава спират да се отпускат финансирания за подобни мероприятия.

2007 г.

2007 – 2012 г. – Започват да се събират големи компании (между 20 и 30 души), търсещи емоцията и адреналина от играта. Все по-често има запитвания от хора за включване в сборни игри.
2013 г.
2013 – 2016 г. – Няма ергенско парти, в което да не присъства играта пейнтбол. Играта става част дори от някои момински партита. Силна тенденция става и празнуването на детски рождени дни. Все по-малко са групите, играещи пейнтбол без повод за отпразнуване. Интересът към играта не замира, но тенденцията за трудно сформиране на големи групи е факт.

2017 г.

Paintball.bg предоставя безплатно на клиентите си барбекю и шатри. Все повече хора идват, не само заради емоцията от играта, но и за почерпката след това. С модерна газова печка и шатрите, става възможно отпразнуването на детски рождени дни, дори през зимата

2018 г.
Закупени са нови термални маски от висок клас, които ограничават запотяването на маската и предлагат изключителен комфорт по време на игра. Сайтът е подновен, с нов модерен дизайн. Логото също се променя

2019 г.

Президентът на република България – Румен Радев избира paintball.bg за отпразнуване на своя рожден ден

2020 г.
Paintball.bg отпразнува 20 години от създаването си (фиг. х). На празника присъстват много приятели и близки, свързани с развитието на играта.

Нямаш търпение да се включиш в битка
Paintball.bg, повече от 20 години опит и огромен терен, перфектно организиран за игрите

Запази час