Какво е Paintball

PAINTBALL (от англ. paint и ball – топче, пълно с цветна боя) е колективна, военна, спортно-техническа игра, в която се използват пневматични пушки, наречени маркери, стрелящи с желатинови топчета, пълни с водоразтворима боя. В хода на играта двата отбора се стремят да постигнат предварително зададената цел, а заедно с това да поразят колкото може повече „врагове”. За поразен противник се смята този, който има по себе си или по снаряжението си петно от боя, излязъл е извън границите на полето или е нарушил правилата.

Пейнтболът е многостранно занимание. Той не е нито само спорт, нито просто игра, нито обикновено забавление. Пейнтболът съчетава всичко това и… не само това!

Пейнтбол е състезателен отборен спорт, в който играчите елиминират противниците си, като стрелят по тях със сферични желатинови капсули, пълни с боя. „Пейнтболи“ или както ги наричаме в България – топчета, се разпръскват при удар и оставят цветно петно. Най-често те се изстрелват от ниско енергийни въздушни оръжия, наречени маркери, които се захранват от сгъстен въздух (азот) или въглероден диоксид.

Независимо, че спортът се поделя към групата на екстремните, повечето хора го играят за отдих и развлечение. Освен това, е развит и на официално спортно ниво с организирани състезания, които включват големи турнири, професионални отбори и играчи. В редки случаи, технологията за пейнтбол намира приложение и от военните сили, правоприлагащите органи, паравоенните и охранителните организации за допълване на военно или друго обучение.

Игрите могат да се играят на закрити или открити терени с различни размери. Игралното поле може да има естествен или изкуствен терен, който играчите използват за тактическо прикритие. Типовете и целите на играта варират, според предпочитанията на пейнтболистите, но основните видове са: улавяне на флаг, елиминиране, защита или атака на определена територия и търсене на обекти, скрити в зоната за игра. В зависимост от изиграния вариант, игрите могат да продължат от минути до часове или дори дни при сериозна сценична организация.

Правилата на спорта и използването на маркери за пейнтбол варират в различните държави, региони и терени. На повечето терени, където се предлага регулирана игра, играчите са длъжни да носят защитни маски, да използват предпазни средства, предпазващи тялото и стриктно да спазват правилата за безопасна игра.

Нямаш търпение да се включиш в битка
Paintball.bg, повече от 20 години опит и огромен терен, перфектно организиран за игрите

Запази час